toš takový normalní ..

Jeden svět .. One world

9. 3. 2008 1:57
Rubrika: ruzne | Štítky: festival dokumentarnich filmu

.. zdravim secky, po nejake odmlce .. tento clanek sem mel v planu napsat uz vcera, ale bohuzel na nasem bloku koleji nesel net cely den tos sa nedalo ..

.. chtel bych Vas secky pozvat na festival Jeden svet, kery porada Clovek v tisni .. je to festival dokumentarnich filmu .. hlavni tematikou jsou lidska prava, je to jedinecna moznost videt filmy, kere nejsu tak bezne k sehani ci videni v kinech .. a vzhledem k tomu, ze festival neprobiha jen v Praze tak mate moznost se prijit podivat tez .. vice na www.jedensvet.cz

.. ja osobne bych sa s Vama rad podelil o filmy, kere uz sem stihl shlednut tady v Pze, kde je moznost samozrejme vetsi nez kde jinde ..

.. prvnim snimkem na kery sem sa vydal je film Globalni pohoda .. byl promitan ve francouzskem institutu na Stepanske ulici .. jedna se humorne zpracovany dokument prave na tema globalniho oteplovani, odkryva stinne stranky "americke demokracie" a diva se zblizka na problem globalniho oteplovani .. je to snimek u kereho se jednak zasmejete a druhak zustanete jen nevericne krutit hlavu .. rozhodne stoji za to ho videt ... co o nem rika oficialni popis si muzete precist nasledovne:

 

Globální pohoda / Everything's Cool

Dan Gold, Judith Helfand / USA / 2007 / 100 min.

Globální oteplování je vážný problém dnešní doby. Historii dvaceti let donkichotské snahy aktivistů ve Spojených státech varovat veřejnost před nebezpečím oteplování planety shrnuje vážně nevážná „dokumentární groteska" Globální pohoda. Film připomene mimo jiné činnost publicistů Rosse Gelbspana či Billa McKibbena, moderátorky kanálu The Weather Heidi Cullenové nebo vládního úředníka Ricka Piltze, jenž odmítl nátlak americké administrativy, aby cenzuroval výroční klimatické zprávy. Provokativní rétorika, humor i zábavné animace jsou zde na místě – vždyť příběhy veteránů boje za uznání problému klimatických změn jsou lemovány posměchem politiků, podplacených vědců nebo uhelných lobbistů. Navíc proroci globálního oteplování musejí hledat nové, zábavné i alternativní způsoby, jak se domoci pozornosti širší veřejnosti a vyvolat tlak na politickou reprezentaci. Snímek je jedním z nejlepších filmů o globálním oteplování posledních let.

 ======================================

.. druhym snimkem kery sem mel tu moznost videt byl hodne zajimavy kousek v podani finskeho rezisera Arto Halonena .. pojednava o diktatorskem rezimu v Turkmenistanu, o kerem po pravde nema nikdo z nas ani paru ... sam sem hledel jak vyorana mys jesi je neco takoveho vubec mozne .. na jednu stranu se vam chce smat jak absurdni to vsechno je a na druhou se vam chce plakat protoze to co musi prozivat lide v Turkmenistanu je asi dosti hrozne .. ve sve podstate jde o to ze prezident, v soucasne dobe uz zesnuly, vyda vlastni knihu jmenem Ruhnama .. jde o hodne volnou kombinaci Koranu a socialistickych myslenek, kera dohromady dava vcelku dobry kousek zabavne literatury .. ovsem prezident, kery sa povazuje za PROROKA povazuje svou knihu za SVATOU KNIHU a tak se deti na zakladnich skolach uci citaty nazpamet a podobne absurdity .. jeste jedna perlicka .. tato svata kniha ma dokonce v hlavnim meste velikou "sochu" .. v konstrastu architektonickych skvostu hlavniho mesta a chudoby venkova, vse pusobi hodne silne... a jeste vice sokujici vec na zaver .. svetove firmy snazici se vydelat prachy nevahaji prehlizet diktatorsky rezim a skrze preklad svate knihy do sveho jazyka, dostavaji mnohamilionove zakazky v Turkmenistanu .. jedina cesta jak se dostat na zdejsi trh se svymi produkty .. a tak se nestihate divit kam firmy jako Siemens, Daimler-Chrysler a mnohe dalsi ochotne vrhaji do prekladu do svych rodnych jazyku jen aby ziskali zakazku .. takova poznamka .. nekde udajne existuje i cesky preklad :)) .. ale jak zaznelo ve filmu z ust jednoho podnikavce: "business is business and human rights are human rights" .. to zni zajimave co rikate??!!!

 

Ve stínu Proroka / Pyhän kirjan varjo

Arto Halonen / Finland / 2007 / 90 min.

Kdy a jak je možné vydělat překladem a vydáním neprodejné knihy stovky milionů dolarů? Nejspíš pouze v případě knihy jménem Ruhnama, což je absurdní propagandistické dílo turkmenského diktátora Saparmurata Nijazova Turkmenbašiho. Režisér snímku Ve stínu Proroka Arto Halonen se svým nezaměnitelným investigativním způsobem pokusil rozplést vazby mezi velkými světovými korporacemi na straně jedné a miliardovými zakázkami v Turkmenistánu na straně druhé. Klíčem k hledání souvislostí se mu stala právě Ruhnama, „svatá" kniha diktátora Turkmenbašiho. Halonen satiricky vykresluje absurdní podobu diktatury v Nijazově Turkmenistánu, kterou konfrontuje s realitou světa tvrdého nadnárodního byznysu, jež se neštítí v honbě za ziskem využít všech prostředků, jak se zalíbit vládám a prezidentům. Zajímavě a do detailu ukazuje důmyslné obranné aparáty společností, které prostřednictvím erudovaných tiskových mluvčích a PR oddělení prezentují pouze žádoucí mediální obraz a současně vytváří hradbu před dotěrnými otázkami na nepříjemná témata.

 ======================================

 .. prave pred tim nez sem zacal psat tento prispevek sem sa vratil z tretiho filmu kery sem videl .. menoval sa WAR/DANCE .. tento film byl dle meho nazoru az moc rezisersky veden a ztracela sa z neho jeho autenticita .. prisli me nektere pasaze az prilis umele .. jinak je to snimek a o skole z Ugandy kera sa vydava na celostatni hudebne/tanecni soutez .. jde o skolu, kera sa nachaza ve valecne zone a suzuje ji mnoho problemu .. mnoho deti je sirotku, protoze unosy a vrazdy su v teto casti zeme na dennim poradku .. je to velice hodnotny snimek vypovidajici o pomerech v zemi a mnohe mi dal a mnohe sem sa dozvedel, ale "dokonalosti" brani pocit umelosti a tzv. hry pro kameru, k cemuz to obcas sklouzavalo .. ja rikam bohuzel .. nekomu se mozna tento komercni styl provozovany zejmena komernimi autory a televizemi moc libi, ale me po pravde moc ne ... sak mozete posoudit sami budete-li met cas .. 

War/Dance / War/Dance

Sean Fine, Andrea Nix Fine / USA / 2006 / 105 min.

Každý rok se více než dvacet tisíc škol v Ugandě účastní národní hudební soutěže, v níž děti předvádějí umění tradiční hudby i tance svých kmenů. V roce 2005 postoupila do celostátního finále v Kampale škola ze severní provincie Patongo, rozvrácené dvacetiletou občanskou válkou. Odhadem dva miliony lidí a dvě stě tisíc sirotků přežívá v táborech, střežených vojáky před bandami rebelů takzvané Lord's Resistance Army. Do svých domovů se vrátit nemohou. Poetický dokument sleduje děti traumatizované letitým konfliktem na cestě za nečekaným hudebním triumfem. Mnohé z nich, jako Rose (13 let), Nancy (14 let) a Dominic (14 let), byly svědky popravy svých rodičů, či dokonce uneseny rebely a přinuceny k zabíjení. Dramaticky vystavěný příběh ale vypovídá o univerzální síle hudby, s jejíž pomocí mohou děti kmene Acholi unikat válečným bolestem a znovu nalézat svou důstojnost. Film zaujme svým vizuálně podmanivým výrazem, který skvěle podtrhuje hudební doprovod.

======================================

.. tak doufam, ze sem Vas aspon trochu navnadil a do ctvrtka v Pze (a v regionech nevim jak to moc bezi) .. mate moznost sa na neco skocit podivat ;) tos nevahajte ..

.. mejte sa pekne a at sa dari ;) 

Zobrazeno 1394×

Komentáře

magi

hm....no zní to velmi zajímavě!...škoda, že to už letos nestihnu... :( ... ale co není, může být (za rok ;)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz