toš takový normalní ..

.. zamysleni na tema modlitba ..

4. 12. 2008 22:30
Rubrika: postrehy ze zivota | Štítky: modlitba

.. je to uz naky ten patek a taky nekolik sobot, co sem neco napsal na tento blog .. tak tuto chybicku napravuju ac jen kratkym zamyslenim ..

 

..  nechal sem sa inspirovat tematkem, ktere mel na nasem smichovskem spolcu P. Mgr. Filip Jan Rathouský, OFM ... jakozto host (z)mesice .. na tema Co je a co není modlitba? ..

.. nekolik myslenek me utkvelo v pameti a kdyz nad nima tak premyslam, stoji za to sa chvilku zastavit a ujasnit si jak vlastne modlitbu prozivam ja sam .. myslenka prvni modlitba je prostredkem a ne cilem .. co nam vlastne ta to slova rikaju, modlitba neni cilem, neni tim, cim mame koncit .. je to naopak to cim mame zacinat, je to prostredek jak mluvit s Bohem, jak rust ve vire a Blizit sa nasemu Panu .. kazdy ma urcite svuj oblibeny typ modlitby, nekdo preferuje klasickou kancionalovou modlitbu, nekdo ma radeji chvaly, nekdo breviar a nekdo sa rad modli svojima slovama .. kazda z techto druhu ma svoje kouzloa kazda ma svoji vahu .. ja osobne nejradeji vyuzivam tiche modlitby vlastnimy slovy, jelikoz k ni mam zvlastni vztah ... myslim tim, ze v ni citim takovou vetsi volnost a muzu rict Panu, jako svemu priteli, co me tizi, co sa me povedlo (toho zas tak moc neni, ale nekdy preca:)), mozu podekovat .. a muzu mlcet .. a navic mam i volnost v delce .. obcas staci jen rict diky Pane .. jindy s Panem mozu mluvit klidne pul hodiny a stejne nereknu vse co sem chtel .. tim ovsem nechci nejak podcenovat ostatni druhy modlitby .. naopak .. treba v modlitbe ruzence jsem tez objevil velkou posilu a kdykoliv mam jen cas rad sa ho pomodlim .. vzdyt neni nic jednodussiho nez se prezehnat a rici Panu, co mame na srdci ..

.. myslenka druha .. svaty Frantisek se ke konci sveho zivota nemodlil, on svoji modlitbu zil .. to je dle meho velmi zajimave .. bo my to potvrdilo to, o co uz sa naky cas snazim .. aj kdyz to neni tak snadne a nevim nakolik su uspesny .. a to modlitbu zit, modlit sa kazdym nasim skutkem, kazdym nasim krokem ci pohybem ruky.. jak muzeme cist i u Saint-Exuperyho .. zivot, aby nebyl promarneny musi byt neustalou smenou .. mame se smenovat za to, co delame .. (asi sem to rekl trochu svojima slovama, ale neni nic jednodussiho nez si otevrit Citadelu a precist si to 'na vlastni oci') :) .. kazdopadne, sem chtel rect, ze mame met na mysli to, ze co delame, at je to cokoliv je modlitba .. to, ze pomuzeme pani s kocarkem do saliny, to, ze doma pomozeme uvarit obed ci uklidit .. to, ze udelame nekomu radost svym usmevem ci jej povzbudime prijemnym slovem .. tezko sa to vysvetluje .. mosi sa to zkusit .. nedavno sme preca slyseli v evangeliu .. 'Pane, kdy jsme Te videli zizniveho ci bez satu, nemocneho ci ve vezeni a neposlouzili sme ti' .. 'cokoliv jste ucinili jednomu z mych nejposlednejsich, mne jste ucinili' .. a tak to chce zacit drobnostmi a pomalu hledat Pana i tam, kde by sme ho driv necekali .. chce ho hledat v srdci kazdeho cloveka ..

.. myslenkou treti, jez bych rad zminil, byla tato .. obcas je dobre stavit si vzdusne zamky nasich snu, ale pritom stat nohama pevne na zemi .. je obcas dobre vedet kam smerujeme, ale pritom vedet, ze Pan vede nase kroky .. je dobre obcas znat smer nasi, cesty a pritom duverovat Panu, ze nezabludime .. je dobre, ze sa obcas spalime a nabijem si cumak, protoze aspon sa poucime z nasich chyb a ziskame novu zkusenost .. obcas je dobre vcitit sa do oci protistrany a ziskat tak nove obzory ... obcas je dobre, poslouchat a teprve pote mluvit ... a je dobre nejprve premyslet a teprve potom jednat .. cimz sem kompletne odskocil od puvodni myslenky :)) .. anyway :) ... kdyz sem o tech vzdusnych zamcich premyslel .. rikam si, ze detske sny maji neco do sebe .. jasne nebudeme hasici, doktory ani profesionalnimi hokejisty, mozna nekdo z vas jo ;) .. mame v nich neco, co mozem nasledovat .. a tak kdyz si klademe rozumne cile, a kracime spolecne s Panem .. mame jiste motivaci kazdy den vstat a usmat sa na svet .. a chut zacit jej menit k lepsimu, smenovat sa za radost druhych .. k tomu at mi pomaha Buh...  

Zobrazeno 1920×

Komentáře

Klára Bětíková

díky, žes to napsal ;-) je to super a stojí za to se nad tím zamyslet :-)

RadekOwen

.. neni to jednoduche, ale jde o to sa o snazit .. diky za komentar ;)

kristinad

\"...modlitbu zit, modlit sa kazdym nasim skutkem, kazdym nasim krokem ci pohybem ruky...\"krásný zamyšlení, díky ;)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz