toš takový normalní ..

GRAFFITY .. umeni x vandalismus x zabava?

27. 2. 2008 23:54
Rubrika: ruzne | Štítky: graffiti , život

.. vitam Vas opet vsechny pri cteni meho blogu .. tentokrat sem sa rozhodl vstoupit na trochu kontroverzni rovinu a vrele ocekavam vase reakce a nazory ..

 

.. timto clankem Vas chci pozadat o Vase nazory, pohledy, dojmy, pripominky ci jakekoliv poznamky ke GRAFFITI jako takovemu .. co si myslite Vy? Je to umeni nebo vandalismus? Co si myslite o GRAFFITI a co rikate na TAGY? Hodi se graffiti do mest? Nebo je to neco co by melo byt zcela odstraneno? Co malovani na vlaky? A co verejne budovy? Pomohlo by vice legalu? Tedy legalnich ploch na malovani?... pro samotnou ilustraci predkladam clanek z wikipedie prolozeny nejakyma tema obrazkama stazenyma z netu z ruznych webu .. 

 

Graffiti je druh výtvarného projevu spočívající ve vytvoření výtvarného díla pomocí sprejových barev. Protože je však většinou vytvářen nelegálně (např. na domech, památkách, dopravních prostředcích apod.), jde o závažnou formu vandalismu, která je v České republice trestným činem. Samotný termín graffiti je vzdáleně spřízněný s pojmem sgrafito, oba vychází z původního řeckého slovesa ?? (grafein - psát).


Historie

Vzniklo v 60. letech ve Filadelfii, věhlasu se však dočkalo počátkem 70. let v New Yorku, kde mladík přezdívaný Taki 183 začal při své práci doručovatele psát na zdi první tag TAKI 183 (183. byla ulice, na které bydlel) jako reakci na tagy JULIO 204, které spatřil při jedné z pochůzek na 204. ulici. Sám TAKI 183 nebyl první writer, ale své zábavě se věnoval s velkou dávkou fanatismu, až si toho všimly i New York Times, které s ním v roce 1971 pořídily rozhovor, který napomohl tomu, aby se graffiti začalo šířit neuvěřitelnou rychlostí po celém New Yorku a po celém světě.


Zpočátku graffiti nikomu příliš nevadilo, na starých zdech New Yorku se spíše vyjímalo, ovšem poté, co writeři začali malovat na soupravy newyorského metra, začalo být potíráno. Graffiti si vyžádá každý rok po celém světě miliony dolarů za čištění vagonů, za nové nátěry ve městech a stal se z něj sociální a politický problém 21. století, proti němuž jsou postupně přijímány represivnější zákony.


Zároveň se pomalu rozvíjí i pozitivní forma spolupráce, kdy v rámci prevence vandalismu jsou pro graffiti vyhrazovány zvláštní plochy, resp. jsou organizovány přehlídky a soutěže. I v Česku vznikly organizace, které poskytují sprejerům plochy ke svému výtvarnému vyjádření, aby nepoškozovali veřejný nebo soukromý majetek.

Dnes je možné vidět různé formy graffiti (méně destruktivní) z plastu, polystyrénu či provázků, graffiti promítané na zdi. Ale práce se sprejem a zdokonalování se v psaní jména je stále ta nejužívanější technika writerů.


Writer může malovat sám (což nebývá obvyklé) nebo v klanu (crew).

K nejznámějším a nejlepším českým writerům patří Splesh aka Point aka Cakes Jan Kaláb, který patří spolu s Romeem, Keyem, Deilem, Stormrem a Biorem do DSK crew. Dalším významným writerem je Wladimir 518 z ABX crew, který založil writerskou školu Ladronka, kde se učili dnešní writeři jako Mosd, Blez, Epos. Mezi významné crew patří (patřili) v Praze AQF, WHS, KGS, GNK, TOP, CMR, MTR, ISK, MHA nebo MRK. V ostatních městech třeba DMS, WNC, CPS, ABS, RMB (PLZEŇ),LTS, ABQ, IRM, APS (OSTRAVA), PTS, MRM, DGA, TAL, RWC, 4CE, RZK, MRK, AMDR, MK, BHB, (BRNO).

 

 

 

 

 

Základní pojmy

    * Writer – člověk, který vytváří graffiti
    * Crew – skupina writerů, která pracuje společně
    * Toy – začátečník (mezi sprejery se tento výraz používá spíše jako vulgarismus)
    * Can – plechovka spreje
    * Cap – tryska na spreje
    * Guru – učitel
    * Fatcap – tryska s nejširší stopou (až 20 cm tlustá plná stopa)
    * Skinnycap – tryska s nejužší stopou
    * Tag – podpis writera, důraz na kompozici
    * Piece – barevné graffiti, důraz na tvary písma a celkovou barevnou kompozici
    * Chrom – stříbrno-černé graffiti, důraz na tvar
    * Trow-up – rychlé graffiti, důraz na jednoduchost
    * Rooftop – piece/trow-up/chrom na střeše
    * End to end – panely přes celý vagón
    * Sketch – skica
    * Panel – graffiti na vagonu vlaku
    * Backjump (BJ) – namalování panelu za provozu soupravy
    * Wholecar (WC) – graffiti přes celou plochu vagonu
    * Wholetrain (WT) – graffiti přes celou soupravu
    * Oneman barevný wholecar – barevné graffiti přes celou plochu vagonu vytvořené jedním writerem, obecně to můžeme pokládat za vrchol nelegální tvorby writera
 

 

 

 

 

 



 

 

.. tak asi tak nejak .. Tesim sa na vase nazory ..

Zobrazeno 24356×

Komentáře

RadekOwen

4 LooTim: nevim z kama si, ale treba v Pze je legal naopak hodne prestizni zalezitost - zkus si nekdy zajit treba na Orionku nebo na Tesnov .. tam sa moc Toyarny nenosija .. a kdyz uz tam nejaka vznikne jeji zivotnost je minimalni .. <br />
<br />
jinak je pravda, ze je potreba met trochu soudnosti hlavne pri vyberu lokalit .. a hlavne si byt vedom svych schopnosti, abych nenicil, ale tvoril ..

Zobrazit 35 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz